2019-07-25 15:35:25

A TOPCON márkanév mára összeforrt a nagypontosságú elektromos robotpilóta rendszerekkel. Sokan nem is tudják, hogy hidraulikus kormányzási rendszerekben is igen komoly megoldások szerepelnek a gyártó termékkínálatában. A Topcon hidraulikus robotpilóták döntő többsége ún. „gyári rendszerként” van jelen a piacon például AGCO, SDF és ARGO csoport motoros gépeiben, valamint Amazone Pantera és Horsch Leeb önjáró permetezőkben. A hamarosan bemutatásra kerülő új hidraulika vezértömbbel azonban egy abszolút racionális választás utólagos beépítés esetére is, hiszen árban megközelíti az elektromos robotpilóták szintjét, kormányzási teljesítményben pedig egészen elképesztő precizitásra képes.

Biztonság mindenek felett!

A hidraulika világából jól ismert Sauer Danfoss által gyártott új generációs elektrohidraulikus szeleptömb megfelel az ISO-13849-1 szabvány szerinti CAT 3 biztonsági előírásoknak. A dániai gyártás pedig garantálja a legmagasabb szintű gyártási minőséget és minőségellenőrzést. A megoldás egyik legnagyobb innovációja a számos integrált biztonsági funkció. A tömb működése biztosítja, hogy a kézi kormányzás minden szituációban elsőbbséget élvezzen, ezzel maximálisan biztonságossá téve a közúti közlekedést és szántóföldi munkavégzést. A szeleptömb saját elektronikája egyidejűleg két külön rendszerben vizsgálja a beérkező jeleket, mellyel elkerülhető, hogy egy fals érték bármilyen hirtelen reakciót váltson ki a mágnesszelepeknél.

A biztonsági funkciók gyakorlati demonstrációját kiválóan szemlélteti ez a video: https://www.youtube.com/watch?v=-JRpYPoua4Y

Elképesztő kormányzási teljesítmény

Már az első próba során is azonnal érezhető volt, hogy ez valami más. A kormányhidraulikába való késedelem nélküli, finoman szabályzott beavatkozásnak köszönhetően a rendszer páratlan sorelsajátítási és soron tartási képességekkel rendelkezik, amely a legkiélezettebb körülmények között is megállja a helyét, legyen szó extrém alacsony sebességű, de nagy pontosságot igénylő munkafolyamatról (pl. bakhát készítés, ültetvények telepítése), nagysebességű vetésről, esetleg önjáró permetezőgéppel nagy sebességgel végzett növényvédelemről.

Beépíthetőség

A korábbi generációs vezértömbök nagy méretéből adódóan kisméretű, vagy kevés szabad hellyel rendelkező gépek esetén gyakran csak véleményes esztétikával voltak beszerelhetőek, hiszen egyes gépeken egyszerűen nincs annyi hely a burkolatok alatt, vagy a hátsó kerékjárati ívben, hogy a vezértömb és a csövezés is elférjen, így gyakorta a lépcsőre, vagy a hátsó kihelyezett körök fölé-mellé lehetett csak elhelyezni a hidraulika tömböt, ami nem egy esztétikus látvány. A Danfoss eHi tömb kompakt méretének köszönhetően minimális hely igénnyel rendelkezik, így elhelyezése esztétikus módon kivitelezhető. Az alábbi képen látható, hogy a tömb és a csövezés elfér az akkumulátor takaró burkolata alatti szabad helyen.

Versenyképes ár

A hidraulikus kormányművekről általánosságban kijelenthető, hogy lényegesen drágábbak elektromos kivitelű társaiknál. Ezt egyfelől a hosszabb beépítési idő indokolja, másfelől pedig az, hogy külön hidraulika vezérlő szükséges a szelepek működtetéséhez. A Danfoss eHi tömb esetén azonban nincs szükség külön vezérlőre, hiszen az AGI-4 antenna/kormányvezérlő képes direktben a szeleptömb vezérlésére. A racionalizált tervezésnek köszönhetően ez a megoldás megközelíti az elektromos robotpilóták árszintjét, így jó választás olyan gazdálkodók számára, akik a hidraulikus kormányművekre esküsznek.