2019-12-30 11:56:14

Az automatizáció központi téma a mezőgazdaságban. Sokan latolgatják különböző nézőpontból mikorra várhatóak az „önvezető” gépek? A gépkezelők állásukat féltve emlegetik fel a témát, a termelő szegmens munkaadói és tulajdonosi köre jellemzően örülne neki, ha ilyen módon kiegészíthető lenne a kapacitása váratlan helyzetekben, vagy éppen a kampányidőszakok során.

Számos olyan projekt zajlik a színfalak mögött, mely ritkán, vagy akár soha nem jut el az átlag felhasználókhoz. Érdekességképpen kivonatoltunk néhány angol nyelvű cikket és tanulmányt azok részére, akik érdeklődnek a technológiai újdonságok iránt. A TOPCON életében nem újak az autonóm kutatások és kísérletek, az első ilyen publikált tanulmányokat 2010-ből találtuk. Több féle elképzelés és irányvonal van az autonóm gépvezérlés terén: egyesek a teljesen önálló egységként dolgozó gépekben, míg mások a flottában, helyszínen történő emberi felügyelettel képzelik el a feladat megoldását.

Kronológiai sorrendben haladva elsőként egy TOPCON – AGCO kísérletet érdemes megemlíteni, mely során egy a gép elejére szerelt LiDar szkenner segítségével történik a 3D képalkotás. A folyamatos érzékelés következtében a gép rendszer képes alkalmazkodni a talajegyenetlenségekhez és előkerülő akadályokhoz. A projekt működését jól demonstrálja az alábbi video: https://www.youtube.com/watch?v=Y2NKSu8l3Cs

Eredeti forrás, angolul:

http://blog.agcocorp.com/2011/01/autonomous-farming-from-agco-topcon/

Egy későbbi TOPCON – KUBOTA kísérlet során az egy emberi kezelő által vezérelt két gép koncepcióját vizsgálták. Ennél a tanulmánynál a műholdas helymeghatározás mellett szonárral és 3D szkennerrel történt a képalkotás és „tájékozódás”.

Eredeti források, angol nyelven:

http://tillagemagazine.net/kubota-autonomous-tractor-wins-fima-award/

https://agronaplo.hu/nagyvilag/kubota-introduces-autonomous-tractor-technology-to-the-field