2019-11-29 09:02:54

Manapság az élet minden területén tapasztalható egy erős költségcsökkentési törekvés a legtöbb gyártó részéről a profit maximalizálása érdekében. Ez egy általános reakciónak tekinthető az egyre erősödő piaci versenyben. Vannak azonban olyan brandek, akik másként gondolkodnak és úgy vélik a minőség és a funkcionalitás az elsődleges, melyet nem lehet feláldozni a költségcsökkentés oltárán. Ők napjaink prémium kategóriás gyártói!

Ismert tény, hogy a TOPCON egy japánból indult cég, mely több évtizedes következetes munkával napjainkra egy világszinten meghatározó cégcsoportot alkotó nagyvállalattá vált. Piaci filozófiájukban mindig is elsődleges szerepet töltött be a megalkuvást nem tűrő minőségű termékek gyártása legyen szó építő- vagy földmunkagép vezérlésről, földmérő műszerekről, vagy akár a precíziós mezőgazdaságban használatos termékeikről.

A TOPCON koncepció részeként a márka vásárlói több olyan funkcióban részesültek, melyek sokáig (esetenként még ma is) feláras tételként voltak csak másutt elérhetőek. Gondoljunk csak az orosz GLONASS műholdak vételének lehetőségére, mely a megjelenés óta alapvető funkció. Ugyanígy igaz ez a népszerű X25 és X35 (illetve korábban az X30) monitorok díjmentes ISOBUS feladatvezérlés funkciójáról, melynek köszönhetően többlet költségek nélkül tudunk ISOBUS opciós munkagépeket automatikus szakaszvezérelni akár 200 szakaszig (!). A gyártó mellett cégünk is a megalkuvás nélküli megoldások híve, így valamennyi automata kormányzási rendszerünk és átszerelőkészletünk alapfelszereltségként tartalmazza a kormányzott kerekek szögállásáról visszajelzést nyújtó kormányszögszenzort. Az előbb említett tételek többszázezres felár esetén érhetőek el a legtöbb konkurens termékek meghirdetett induló árához képest.

Egy-egy termék gyártási helye szintén következtetni enged az adott portéka minőségére. Csupán néhány, felsőkategóriás gyártó maradt, melyek továbbra is a minőségre koncentrálnak, amit nem kívánnak feláldozni az olcsóság oltárán. Ez fontos, hiszen a precíziós mezőgazdasági eszközök továbbra sem tömegtermékek. Gyártási darabszámuk eltörpül egy hétköznapi felhasználású műszaki cikkhez (pl. telefon, TV, stb.) képest, „know-how”-ban és hozzáadott értékben viszont - speciális alkalmazási körülményeinek és elvárásainak köszönhetően - igen magas szintet igényelnek. A Topcon aktuális portfoliójának fő elemei „nyugaton” készülnek, hiszen a gyártó így látja biztosítottnak az elvárt minőségi szintet és a zökkenőmentes gyártást. A monitorok Németországban, az AGI-4 antenna és a hozzá való RTK modul az USA-ban, az AES-35 kormánymotor Olaszországban, a hidraulika vezértömb Dániában, a munkagépvezérlők és a kábelkorbácsok pedig Ausztráliában készülnek.

Van, ami nélkül viszont a legjobb eszköz sem ér fabatkát sem: szerviz és gépkezelői képzés. Cégünk közvetlen gyártói háttérrel rendelkező szakembereire még a főszezonban sem kell heteket várni, hogy egy-egy javítást elvégezzenek. Valamennyi alkatrész, diagnosztikai eszköz, a szükséges szaktudás és a hozzá társuló több éves tapasztalattal mind-mind rendelkezésre áll. Távdiagnosztikai rendszerünk segítségével távolról át tudjuk venni a kijelzők képét és valamennyi paramétert ellenőrizni és módosítani tudunk, melynek segítségével a kérdéses esetek jelentős része pillanatokon belül orvosolható (pl. általános gépkezelői kérdések, kormányzás finomhangolás, elzáró rendszerek időzítésének beállításai, stb.).

A szerviz szolgáltatás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a gépkezelők képzésére is annak érdekében, hogy ki tudják hozni a maximumot eszközeikből. Január-februári kihelyezett gépkezelői oktatásaink igen nagy népszerűségnek örvendenek. Emellett pedig elkezdtük az egyes funkciók beállításainak menetét videóra venni, melyet folyamatosan töltünk fel Youtube csatornánkra Topcon Tippek sorozatunk keretein belül. Hisszük azt, hogy ezek az együttes erőfeszítések hozzájárulnak Partnereink eredményesebb gazdálkodásához és a csökkenő környezetterheléssel biztosítják a fenntartható fejlődés lehetőségét!