2019-12-11 17:23:27

Az első részben az ISOBUS szabvány fő elemeinek tényszerű bemutatása volt a fókuszban. Második epizódunkban az ISOBUS vezérlések hogyanját és mikéntjét fogjuk bemutatni, gyakorlatias jelleggel.

 

Automatikus szakaszvezérlés

A munkagépek fejlesztésének fókuszában egyértelműen a minél precízebb munkavégzés iránti igény áll. A „csak a szükséges helyre és oda is a szükséges mennyiségben” szellemiség jegyében egyre precízebb szakaszvezérlési megoldásokkal látják el a korszerű munkagépeket. Míg 6-8 évvel ezelőtt a permetezőgépek 5-7 szakaszra osztott elzárása, vagy a műtrágyaszóró, gabonavetőgép féloldalas elzárása „nagy szónak” számított, úgy manapság egyre inkább előtérbe kerülnek a fúvókánként, soronként (akár gabonavetőgépek esetén is!), illetve minél több szakaszra bontható (pl. Amazone ZA-TS műtrágyaszóró max. 128 szakasz) munkagépek. Ezekből a korszerű munkagépekből azonban csak akkor tudjuk kihozni a maximumot, ha a vezérlés is alkalmas a rajtuk lévő funkciók és szakasz számok kezelésére! A Topcon X23, X25 és X35 monitorok legfeljebb 200 szakaszt képesek automatikusan vezérelni, így valamennyi jelenleg kapható munkagép teljes mértékben kihasználható velük.

Differenciált kijuttatás

A precíziós gazdálkodás lényege, hogy a lehatárolt zónák saját jellemzőinek megfelelő kezeléseket végezzük el rajtuk. Egyre népszerűbbek az egyidejűleg több anyagot kijuttató munkagépek. Gondoljunk csak azon szemenkénti vetőgépekre, melyek a vetéssel egyidőben műtrágyát és talajfertőtlenítőt is ki tudnak juttatni. Zóna szinten kezelve a táblákat ezeknek az anyagoknak a kijuttatási mennyisége különböző lehet. Ehhez szintén olyan vezérlés szükséges, mely képes több anyagot külön-külön mennyiség alapján kezelni. Topcon monitorok esetén az X23-mal egy, az X25-tel négy, az X35-tel pedig legfeljebb hat anyag kezelhető külön-külön.

Megjelenítés

Nagyon nem mindegy, hogy egy képernyőn, egyidejűleg látom a sorvezetés és az ISOBUS munkagép kezelőfelületet (Univerzál terminált), vagy menükön keresztül lépkedve tudom ezt megtenni. Ez egy földön rázkódó traktorban nem túl kezelő barát. A Topcon X23 és X25 monitorokon egy főképernyő és két mini nézet áll rendelkezésre, míg X35 monitor esetén a főképernyő mellett három további ablak jeleníthető meg. A főképernyő és a mini nézetek közt egy áthúzással az érintő képernyőn tudunk váltani, pillanatok alatt.

Kevesen tudják, hogy Topcon X25 és X35 monitorok esetén van lehetőség a kijelző okos eszközre való „kiterjesztésének” az ún. XTEND funkció segítségével. Ez kitűnő segítségünkre lehet bármilyen munkagép művelet ellenőrzésére anélkül, hogy ki-be ugrálnánk a fülke és munkagép között, ilyen művelet például a vetőgép leforgatás.

Adatkezelés

Az ISOBUS munkagépek vezérlési funkcióikon túl rendelkeznek azzal az előnnyel, hogy a munkavégzés valamennyi paraméterét naplózzák. Ennek köszönhetően valós adatokkal rendelkezünk az elvégzett munkáról: mekkora területen dolgoztunk, adott táblán hány kilogramm műtrágyát szórtunk ki, stb. Ez kontrolként szolgál annak megállapításához, hogy valóban oda és valóban az a mennyiség került kijuttatásra, ami meghatározásra került. További előny, ha ezek a munkavégzési adatok automatikusan szinkronizálásra kerülnek egy adatkezelő felhőbe, ahol a kiértékelés és vizuális megjelenítés pillanatok alatt megtörténik. Az új Topcon Agriculture Platformon keresztül egy évig díjmentesen elérhető az automatikus adatszinkronizálás!

Az ISOBUS technológiáról és a Topcon Agriculture Platform felhőszolgáltatásról bővebben tájékozódhat Magyarország kizárólagos Topcon márkaképviseleténél, az AgroPilot Kft-nél!