2020-12-14 07:29:13

A Japán gyökerekkel rendelkező TOPCON cégcsoport mezőgazdasági divíziója a 2020/2021 évben nagyszabású újításokkal kíván meglévő és leendő felhasználóinak kedvében járni. A fejlesztések között úgy hardver, mint szoftver típusú újítások is megtalálhatóak. Mostani cikkünkben egy hardveres újdonságról, az új XD és XD+ nevet viselő kijelzőket vesszük górcső alá.

A jól ismert X25/X30/X35 kijelzőkkel igen magas hozzáadott értékű technológiát kaptak a felhasználók, hiszen az általánosan használt funkciókon kívül számos egyéb opció is alapárasan rendelkezésre áll ezen termékeknél, úgy mint: automatikus szakaszvezérlés, ISOBUS feladatvezérlés, felhő alapú adat szinkronizáció, távdiagnosztika, X30-X35 esetén változó dózisú kijuttatás és több anyagos kijuttatás. A magas piaci pozíciójú termékeknél természetesen az árszint mindig magasabb lesz a „fapados” kivitelekhez képest, melyek a fent felsorolt opciók töredékét biztosítják és jellemzően azt is feloldó kód megvásárlását követően. A magasabb funkcionalitással járó magasabb árszintet azonban eddig az is kénytelen volt megfizetni, aki – pl. megfelelő felszereltséggel rendelkező munkagép híján - nem használta ki az ISOBUS feladatvezérlést, vagy térkép alapú, változó dózisú kijuttatást.

Ezekre a felhasználói igényekre reagálva került bevezetésre, a „pay what you need”, azaz „csak azért fizess, amire szükséged van” elven alapuló TOPCON XD és XD+ kijelzőcsalád. Szerencsére a japán gyártó továbbra is hű maradt alapelveihez és nem áldozta fel a sem minőséget, sem a funkcionlitást az árcsökkentés oltárán. Néhány fő pont mentén csoportosítottuk az új kijelzők tulajdonságait:

 

Gyártás helye: Topcon Electronics, Geisenheim Németország. Itt készülnek az X14, X25 és X35 monitorok is. Az ipari kijelzőkre szakosodott vállalat a ’80as években elsők közt kezdte meg a mezőgazdasági monitorok gyártását. Azóta számos traktor (pl. Fendt Vario Terminal) kijelzőjét és különböző vezérlőrendszerek (pl. Norac, Topcon, Hardi, Krone, stb.) kezelőfelületeit gyártják.

Szoftveres háttér: ipari felhasználásról lévén szó kizárólag Lynux alap jöhet szóba, melyen a Topcon saját HORIZON szoftverkörnyezete fut, biztosítva a lefagyásmentes működést, széleskörű funkcionalitást és az egyszerű kezelhetőséget.

Robosztus kialakítás: a masszív házba rejtett kijelzőt körbe strapabíró tokozás védi, hogy a kijelzők legsérülékenyebb részén (szélek, sarkok) is védve legyen az esetleges ütődések ellen.

Megfelelő kijelző méret: ár/érték arányban az egyik legnagyobb méretű kijelzőt kapjuk a pénzünkért. Az XD 7” (17,8cm), míg az XD+ 12,1” (31cm) kijelzővel rendelkezik. A kihasználhatóságot fokozza a téglalap alakú kialakítás, melynek köszönhetően nagyobb a hasznos tér a megjelenítéshez.

Több ablakos nézet: évtizedes hagyomány a Topcon kijelzőknél az osztott kijelzős nézet lehetősége, melynek során a kezelő egy áthúzással tudja nagyítani, megnyitni, bezárni az ablakokat az érintőképernyőn. XD esetén két kis ablak és egy nagy ablakra osztható a kijelző, XD+ esetén 3 kisablak mellett is nagyméretű főképernyőnk marad.

Végtelen fejleszthetőség: mindkét kijelző felopciózható olyan haladó funkciókkal mint: automatikus táblavégi forduló, hozamtérképezés, felhő alapú adatkezelés, nitrogén szenzor használat, változó dózisú kijuttatás, stb.

Elérhető árú opciók: ISOBUS feladatvezérlés: 200 EUR, automatikus táblavégi forduló: 500 EUR, hozamtérképezés: 250 EUR, változó dózisú kijuttatás: 150 EUR, művelőút kijelzés: 50 EUR, stb.

Teljes kompatibilitás: a logikus és átgondolt termékfejlesztésnek köszönhetően, ahogy az utóbbi 10 év Topcon termékei, úgy az XD, XD+ kijelzők is teljesen kompatibilisek a korábbi GPS vevőkkel, vezérlőkkel, kábelkötegekkel, így már Topcon-ra előkészített gépparkok fejlesztésére is kiválóak az új kijelzők.

 

Az X25 és X35 monitorok kiegészülve az új XD, XD+ szériákkal a teljes spektrumát lefedik a felhasználói igényeknek, amelyben Mindenki megtalálja a gépparkjának, felhasználói igényeinek és pénztárcájának megfelelő változatot! Bármelyik kijelző mellett is dönt, biztos lehet benne, hogy fejlesztési igényeit hosszútávon is kiszolgálja a választott hardver. Sőt, amennyiben később nagyobb méretű kijelzőre váltana annak sincs akadálya, hiszen az univerzális kábelkészleteken szabadon cserélhetőek a monitorok.

A limitált tudású prospektustermékeket hagyja meg másnak! Eredményes munkához válasszon csúcstechnológiás, mezőgazdasági körülményekre fejlesztett, több száz hazai gazdánál bizonyított TOPCON rendszereink közül!

Az új XD és XD+ kijelzős csomagok most bevezető akcióban elérhetőek!

XD/AGM-1 sorvezető: 650.000 Ft+ÁFA

XD/AGI-4/AES-35 Egnos automata kormányzási rendszer: 2.190.000 Ft+ÁFA

XD+/AGI-4 RTK/AES-35 RTK automata kormányzási rendszer: 3.990.000 Ft+ÁFA

X35/AGI-4 RTK/AES-35 RTK automata kormányzási rendszer automatikus táblavégi fordulóval: 4.690.000 Ft+ÁFA