2018-06-13 16:27:28

A dual SIM modemeket minden rendszer esetén az egyedi azonosítóknak megfelelően szükséges felkonfigurálni. Ez a konfiguráció tartalmazza az adott géphez igényelt RTK felhasználónevet és hozzá tartozó jelszót, az igénybe vett RTK hálózat azonosító adatait, illetve a használni kívánt SIM kártyák hálózati azonosítóját. Ezen adatokat korábban csak szakembernek, speciális konfigurációs szoftverrel, laptop és azt a modemmel összekötő kábel segítségével lehetett feltanítani. Az Envoy modem egyik újdonsága, hogy képes ISOBUS-on keresztül kommunikálni az erre alkalmas kijelzőkkel (pl. Topcon X25, X30, X35) és mintegy munkagépként jelenik meg az Univerzál Terminálon. Topcon rendszerek esetén a CAN1/ISOBUS feliratú csatlakozón keresztül történik a kommunikáció. Amennyiben ISOBUS munkagépvezérlés miatt szükség lenne a CAN1 csatlakozóra semmi vész, hiszen a dual modemhez tervezett kábelen található egy további csatlakozó pont erre a célra.

Tehát a modemet csatlakoztattuk a rendszerhez, amely bejelentkezett ISOBUS Virtuál Terminálon. Egy igen egyszerű, standard felületen értelemszerűen elnevezett pontokhoz kell megadni immáron a monitoron keresztül a hozzáférési adatokat. Miután ez megtörtént ezek az információk bármikor elérhetőek, ami nagyban megkönnyíti a hibakeresést és esetleges hibabejelentést is. Az RTK szolgáltatók felhasználónév alapján tudják 100%-os pontossággal beazonosítani az adott rendszerhez használt előfizetést. Az Envoy által nyújtott Virtuál Terminál hozzáférésnek köszönhetően nincs több találgatás, hogy éppen az XYZ 1, vagy XYZ 2 felhasználónevű előfizetés lejáratáról érdeklődünk, vagy hogy mely mobil szolgáltató (Telekom, Vodafone, Telenor) két SIM kártyája van a modemünkben.

További előnye a Virtuál Terminál hozzáférésnek, hogy így az árban, felhasználási igényekben aktuálisan legkedvezőbbnek ítélt RTK előfizetést tudjuk használni az országban elérhető számos szolgáltató különböző kondíciója körül. RTK szolgáltató váltáshoz ezentúl már nincs szükség külső segítségre, hiszen a hozzáférési adatokat valamennyi RTK szolgáltató biztosítja felhasználóinak, melyet a fent bemutatott egyszerű kezelőfelületen bárki át tud állítani magának. Ezzel ismét tettünk egy lépést az üzembiztos és költséghatékony üzemeltetés irányába.

A következő részből kiderül, hogy távfelügyeleti rendszerünk hogyan kapcsolódik az Envoy modemhez. Tartsatok velünk akkor is!