2018-06-06 12:12:36

ENVOY - új generációs dual SIM modem az AgroPilot kínálatában I. rész: A mobil kapcsolat

 

Hazánkban igen nagy népszerűségnek örvend az egyidőben két mobil szolgáltató SIM kártyáján keresztül történő mobilnetes RTK vétel. Nem is csoda, hiszen így van biztosíték arra, hogy ha az egyik mobilszolgáltatónak bizonyos területeinken elégtelen a térereje, akkor másik szolgáltató hálózatát használjuk. Sok éves tapasztalatra támaszkodva kijelenthető, hogy szinte lehetetlen olyan helyzettel találkozni, hogy adott területen ne legyen valamelyik mobil szolgáltatónak lefedettsége, így folyamatosan az jelenleg elérhető legpontosabb, +/- 2,5cm-es RTK korrekcióforrással tudunk dolgozni, mely pontosság ráadásul évek távlatában is megismételhető, nem történik nyomvonal elcsúszás. A modemekhez használt, nagy nyereségű, ipari felhasználási célú GSM antennák még olyankor is stabil térerővel rendelkeznek, amikor kompakt, lakossági készülékeinken (tablet, telefon) már a „nincs hálózat” felirat olvasható. Új modemünk mellé új generációs GSM antennáink is érkeztek, melyek előnye, hogy flexibilis kivitelűek, így képesek felvenni a külső erőhatásokat, melynek köszönhetően kevésbé áll fenn a törésveszély például fák ágaival történő találkozás esetén.

 

Az antenna rugalmas kivitelének köszönhetően jobban ellenáll fizikai behatásoknak

A hazánkban is rendkívül népszerű, a legtöbb GPS rendszerrel kompatibilis, FONS gyártmányú modemek folyamatosan tartják és tartották a lépést a technológiai fejlődéssel. Az első időkben csupán 2G (GPRS) hálózat volt elérhető hazánkban, majd a hálózatfejlesztések következtében folyamatosan épült ki a 3G majd a 4G (LTE), mellyel folyamatosan nőtt az adatátviteli sebesség és a kapcsolat stabilitása.

 

Jól ismert, hagyományos dual SIM modem

Az általunk használt modemek képesek valamennyi hálózatot (2G, 3G, 4G) használni, még a 2G (GPRS) szintű kapcsolat is elég a folyamatos RTK jelvételhez. Dual SIM kivitelüknek köszönhetően szabadon megválasztott két mobilszolgáltató SIM kártyáját, ezáltal hálózatát tudjuk egyidejűleg használni. A két SIM-es megoldás legfőbb erénye abban rejlik, hogy a felhasználó mit sem sejt arról, hogy éppen melyik mobilszolgáltató hálózatát használja a modem a kettő közül, hiszen a váltás teljesen zökkenőmentesen megy végbe annak köszönhetően, hogy egyidőben mindkét SIM kártya párhuzamosan fut a rendszeren és egyik, vagy másik kártya hálózatvesztése esetén automatikusan az élő kapcsolatú kártyán történő kommunikáció során jutnak el a korrekciós adatok az automata kormányzási rendszerhez.

 

Az új ENVOY modem azonban már messze nem csak az RTK jelvételt szolgálja

 

A cikksorozat folytatásában részletesen bemutatásra kerülnek a modem további funkciói.