2018-06-29 10:45:18

„Egy eszköz annyit ér, amennyit a felhasználója ki tud belőle hozni.” Számtalan alkalommal hangoztattuk már ezen állításunkat és épp ez az az ok amiért elkezdtünk olyan megoldás után kutatni amellyel a felhasználóinknak minél gyorsabban és pontosabban tudunk a rendszerek használatában segíteni. A kérdéses esetek döntő többsége egyszerű, beállítási dolog, amiért teljesen felesleges a személyes kiszállás és a vele járó kiszállási- és munkadíj. Nem is kellett messzire mennünk, hiszen az évek óta használt dualSIM modemeket gyártó FONS cég új generációs modemjének terepi teszt fázisa épp egybeesett ezirányú törekvéseinkkel. Koncepciójuk lényege, hogy a meglévő és RTK jelvétel céljából egyébként is szükséges modemet további hozzáadott értékekkel látják el. A Topcon X25, X30, X35 monitorok újabb szoftver verziói tartalmaznak egy távoli segítség nevezetű díjmentes funkciót. A funkció lényege, hogy a felhasználó távoli kapcsolatot tud létesíteni a forgalmazóval, aki egy szoftver segítségével képes átvenni a Topcon kijelző képét saját számítógépére, laptopjára, tabletjére és hasonló képen kezelni azt, mint ha a gép fülkéjében ülne. A megoldás segítségével valamennyi paraméter (jármű és munkagép geometria, kormányzási értékek, stb.) leellenőrizhető és szükség esetén módosítható, ugyanúgy igaz ez a felhasználói funkciókra, mint a táblahatár felvétel, nyomvonal rögzítés, vagy éppen ezek kiválasztása, módosítása, törlése és még sorolhatnám… Az előbb felsoroltaknak csupán egy „szépséghibája” van: mobil adatkapcsolat szükséges hozzá. Ezt eddig egy USB wifi adapter és egy okostelefonnal történő hotspot létrehozásán keresztül lehetett megoldani. Ebben a megoldásban azonban van néhány lehetséges buktató: wifi stick szükséges hozzá, okostelefon és hozzá tartozó mobilnet igénye van, emellett tudni kell ezen eszközöket összehangolni, ami főként az idősebb generáció számára korán sem magától értetődő és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy Murphy törvénye szerint valószínűsíthető, hogy akkor fog a hotspotot biztosító telefon lemerülni amikor épp a legnagyobb szükség lenne rá. Ettől jobb megoldásra van szükség, ami kizárja a lehető legtöbb külső tényezőt! Na és most kanyarodunk vissza az RTK modemhez, mely épp mobilneten keresztül továbbítja a pozíciónkat és fogadja az RTK korrekciót. Az új, Envoy modemen kialakításra került egy ethernet csatlakozó, melyen keresztül Topcon X25 / X30 / X35 monitorhoz csatlakoztatva egycsapásra megoldjuk a monitor mobilnet ellátását bármiféle külső eszköz igénybevétele nélkül, ugyanazokról az adatkártyákról, amelyekről az RTK korrekció jelvétele is történik. Innentől kezdve kérdés esetén a távoli segítség menün keresztül kezdeményezhető az adatkapcsolat és a telefon már csak a kérdés, probléma elmagyarázásához szükséges.

Fényképes illusztráció a használatról:

1. az adatkapcsolat biztosítása lan kábelen keresztül

2. a távoli segítség aktiválása

3. márkaképviselet kiválasztása

4. márkaképviselet részéről a felkérés elfogadása

5. a létrejött adatkapcsolaton keresztül történő segítségnyújtás

Amennyiben a probléma jellege személyes kiszállást igényel, akkor is nagyon hasznos ez a funkció, hiszen amellett, hogy megbizonyosodtunk róla, hogy nem beállítási természetű a probléma, lehetőséget nyújt egy előzetes hibafelvételezésre, mely lehetőséget biztosít technikusaink számára átgondolni a lehetséges megoldást/megoldásokat és a szükséges alkatrészekkel felszerelkezve kiszállni a javításhoz. Ezáltal csökkenthető a kiszállások és a javítással töltött munkaórák száma.

Fontos megemlíteni, hogy a távoli adatkapcsolat – ahogy az a fotósorozatban is bemutatásra került - csak és kizárólag a végfelhasználó irányából kezdeményezhető, így a felhasználó tudta és akarata nélkül nem lehet kívülről „belenyúlni” a rendszerbe. A távfelügyelet célja a felhasználók minél gyorsabb, alaposabb és költséghatékonyabb támogatása, hiszen mint azt tudjuk: „egy eszköz annyit ér, amennyit a felhasználója ki tud hozni belőle”.

A monitor számára biztosított mobilnetes adatkapcsolat és maga az Envoy hardver azonban bőven tartogat még újdonságokat, így érdemes továbbra is figyelemmel követni cikksorozatunkat.