2019-09-24 08:19:54

A mezőgépgyártás technológiai fejlődésének egyik mérföldköve a munkagépek és erőgépek közös kommunikációs csatornába terelése érdekében megálmodott ISO-11783 szabvány. A 2008-ban megalakult Agricultural Industry Electronics Foundation (rövidítve AEF) által kontrollált elvek és elképzelések alapján történik ennek az iparági szabványnak a folyamatos fejlődése, melynek köszönhetően a felhasználók egyre újabb és újabb funkciókat képesek egyre több féle gyártmányú gépkapcsolattal használni.

Az AEF szervezet honlapjára szabadon regisztrálhat bárki, így az ott elérhető folyamatosan frissülő információ bázisból tud tájékozódni. Link: https://www.aef-isobus-database.org/isobusdb/login.jsf Ebben az adatbázisban megtalálható valamennyi minősítéssel rendelkező erő- és munkagép kivitel, valamint az egyéb kapcsolódó termékek pl. GPS komponensek (monitor, antenna), vagy külső eszközök (pl. joystick, szenzorok, stb.).

Task Control Geo minősítéssel rendelkező gyártók listája (Forrás: AEF)

ISOBUS kommunikáció esetén két jól elkülöníthető kompatibilitási szintet tudunk megkülönböztetni:

  • Univerzális Terminál szint: ekkor az erőgép fülkéjében található ISOBUS terminálon a munkagép passzív megjelenítése történik. Ilyenkor a munkagép képes ellátni a maga célját (vetni, permetezni, stb.) azonban nem történik automatizációs beavatkozás (pl. automatikus szakaszvezérlés).

 

  • Feladat vezérlés szint: ebben az esetben a megjelenítés mellett aktív munkagépvezérlés is történik. A vezérléseket annak célja szerint két kategóriába sorolhatjuk. Az első az elzáró célú automatizmus, mely az input megtakarítást hivatott elérni, pl. vetőkocsik, permetező szakaszok/fúvókák, stb. automatikus elzárása, amint munkaterületen kívülre, vagy már lefedett területre ér munkagépünk (vagy annak egy része). A másik fő csoport pedig a mennyiségszabályzás célú automatizmus, amely a helyspecifikus, okszerű inputanyag felhasználásban van segítségünkre, pl. kijuttatási térkép alapján történő differenciált műtrágya és/vagy vetőmag kijuttatás.

 

Az AEF ettől részletesebben vizsgálja az eszközök kompatibilitását és az alábbi funkciók meglétét tünteti fel tanúsítványán:

UT: az Univerzális Terminál rövidítéseként a különböző munkagépek egy kijelzőn történő megjelenítését takarja.

AUX-N: külső kiegészítő vezérlők csatlakoztatási lehetősége pl. joystick, vagy kapcsolósor

TC Bas: az alap feladatvezérlési funkciókra utal (Task Control Basic). Ezzel a funkcióval rendelkező eszközök képesek naplózni az alapvető munka információkat, melyek kimenthetőek ISOXML formátumban adatfeldolgozás céljából.

TC GEO: a Task Control GEO védjeggyel rendelkező eszközök képesek koordináta alapú munkavégzésre (pl. kijuttatási térkép alapján történő vetés/műtrágyaszórás) és a munkavégzés koordináta alapú naplózására, melyből kiderül, hogy ténylegesen miből mekkora mennyiség került kijuttatásra különböző táblarészeken.

TC SC: a Task Control Section Control a GPS pozíció alapján történő automatikus szakaszvezérlés képességét jelenti, mellyel jelentős inputanyag megtakarítás érhető el.

Mindig célszerű tisztázni, hogy egy ISOBUS képes terminálon mely funkciók érhetőek el a kiajánlott változatban és melyekért kell felárat fizetni? Előfordulhat az az eset, hogy az adott konfiguráció nem képes egy általunk kívánt alkalmazás vezérlését megoldani (pl. fúvókánkénti szakaszolás kivezérlését), vagy éppen képes rá csak jelentős további összegek ráfordításával, végső esetben hardver cserével.

Az ISOBUS csatornán elérhető vezérlések és folyamatos fejlődésen mennek keresztül, így nem elegendő maga a tény, hogy az adott gép, vagy ISOBUS terminál alkalmas bizonyos vezérlésekre. Arról is szükséges megbizonyosodni, hogy a gépkapcsolat valamennyi résztvevőjének szoftver verziói biztosítják a kívánt kompatibilitást! Ennek biztosítása érdekében érdemes időről-időre felvenni a kapcsolatot az adott gépek és GPS rendszerek szakszervizeivel és körültekintően elvégezni az aktuális szoftverfrissítéseket.

A TOPCON fejlesztéseinek egyik fő irányát képezi az ISOBUS sztenderdnek történő megfelelés. A különböző komponensek fejlesztéseinél mindig kiemelt cél volt az ISOBUS tanusítvánnyal rendelkező munkagépekkel történő folyamatos kompatibilitás biztosítása, melynek köszönhetően a TOPCON X25 és X35 monitorok is az elérhető legmagasabb szintű AEF ISOBUS tanusítvánnyal rendelkeznek, sőt olyan további, jövőbemutató funkciókat is biztosítanak, melyek csak a jövőben lesznek az AEF standard részei:

Peer control: lehetővé teszi a különböző szenzorok, a feladatvezérlő és a munkagép ECU közti valós idejű adatáramlást.

File server: le- és feltölthető adatállomány (pl. beállítási konfiguráció, vagy szoftverfrissítés) a vezérlő elektroniká(k)ra.

Diagnostic server: megjeleníthető az ISOBUS hálózaton lévő eszközök listája, azok beállításai, szoftververzióinak verziószámai.

Cikkünk hamarosan folytatódik egy második epizóddal!